Parketvloer leggen

Met zwevend leggen van een parketvloer bedoelen wij ook werkelijk zwevend. Kortom zonder het onderling verlijmen van de planken van de parketvloer en zonder het vernagelen van de planken op een houten ondervloer of raggels. Wanneer we parketvloeren zwevend laten leggen betekent dit dat we niet langer meer vechten tegen de natuur, maar juist luisteren naar de natuur en leren te accepteren de natuurlijke eigenschappen van hout.

Hout werkt onder invloed van schommelingen van warmte en vocht. Aangezien het klimaat in Nederland en België zo is dat we in winterperioden de ruimtes kunstmatig moeten verwarmen, treden er juist in deze periodes schommelingen op in warmte en vocht verhoudingen. In de volksmond heet dit dat ‘hout werkt’. Parketvloeren zetten uit in vochtige omstandigheden en krimpen wanneer de relatieve luchtvochtigheid laag is.

Waarom dan toch een parketvloer zwevend leggen als een parketvloer kan krimpen en uitzetten?
Wanneer we de condities zo maken dat het natuurlijk proces kan plaatsvinden zonder dat de parketvloer ongecontroleerd kan gaan werken, kan een parketvloer prima zwevend worden gelegd.

Spanveren voor zwevend leggen parketvloeren

We laten de vloer ‘natuurlijk’ werken, maar wel binnen toegestane grenzen. Deze grenzen worden bepaald door zogenaamde spanveren. Deze spanveren houden de parketvloer op spanning.

De planken binnen de parketvloeren mogen de natuurlijke werking volgen. De parketvloer mag krimpen en uitzetten echter alleen binnen een bepaalde marge. Voor een houten parketvloer is zwevend leggen de meest natuurlijke manier van leggen.

De voorwaarden voor het zwevend leggen van parketvloeren zijn; de kamer mag niet breder zijn dan ca. 6.5 m, de planken van de parketvloer niet breder dan ca. 18 cm, de spanveren hebben een ruimte nodig cm te werken van ca. 1.5 cm. en de relatieve luchtvochtigheid moet in gevoelige periode worden gecontroleerd en zo nodig bijgestuurd worden door zogenaamde luchtbevochtigers.

Hoe gaat het zwevend leggen van een parketvloer in de praktijk ?

  • Dekvloer moet indien noodzakelijk worden uitgevlakt
  • U rolt de onderfolie uit over de vloer en plakt stukjes tape zodat de ondervloer niet kan opkrullen
  • U zet blokjes hout van ca. 1.5 cm tegen de muur.
  • U begint met het leggen van de planken op de verste plek vanaf de deur.
  • Tik de planken een voor een met een hamer en houten blokje losjes in elkaar.
  • U begint met het leggen van de volgende rij met het afgekorte deel van de vorige rij
  • Aan het einde van de kamer doet u de laatste rij overlangs op breedte zagen.
  • U vervangt de blokjes hout voor de spanveren.

Kortom iedere doe-het-zelver kan het zwevend leggen van een parketvloer zelf doen. Een video:

Parketvloeren lijmen

Wanneer de te verwachte werking van het hout het zwevend leggen van een parketvloer niet toestaat moet de parketvloer worden verlijmd. Ook wanneer er gestreefd wordt om het loopgeluid bij een parketvloer zo minimaal mogelijk te houden moet de parketvloer worden gelijmd.

Het lijmen van een parketvloer heeft 3 belangrijke consequenties:

  • Een gemiddelde doe-het-zelver moet de klus overlaten aan een parketlegger
  • De totale prijs van de parketvloer wordt hoger door extra kosten voor producten en legkosten.
  • De parketvloer is niet meer verhuisbaar.

Omstandigheden waarbij u verplicht bent de parketvloer te lijmen:

  • Vloerverwarming onder parketvloer in grote ruimte
  • Vloerverwarming onder parketvloer en grote plankbreedte (massieve parketvloer)
  • Breedte van de ruimte groter dan 7 meter
  • Plankbreedte van massieve parketvloer groter dan 20 cm.
  • Extreem vochtige of extreem droge omstandigheden (speciale airco’s of WTW systemen)

Hoe gaat het lijmen van een parketvloer in de praktijk?

  • Dekvloer moet indien noodzakelijk worden geëgaliseerd
  • Ondervloer van eiken mozaïek of spaanplaat moet op dekvloer worden geschroefd (houten dekvloer) of worden gelijmd (zand-cement dekvloer of tegels)
  • Ondervloer moet worden vlak geschuurd
  • Planken van parketvloer worden volverlijmd en geniet op ondervloer.

Voordelen van lamelplank bij lijmen parketvloer

Lamelplanken hebben een gladder en vlakker onderkant dan massieve parketvloeren. Hierdoor kunnen in bepaalde omstandigheden de lamelplanken -zonder ondervloer- rechtstreeks worden verlijmd op de dekvloer.

Hierdoor worden zowel de legkosten van de parketvloer als de kosten voor extra producten voor de parketvloer behoorlijk gereduceerd.

Aandachtspunt: vloerverwarming

Verder heeft het rechtstreeks verlijmen van een parketvloer op een dekvloer met vloerverwarming het voordeel dat de totale dikte van de parketvloer wordt gereduceerd van minimaal 28 mm. naar ca. 16 mm.

Aangezien hout geen goede doorgever is van warmte betekent dit dat de flexibiliteit van de vloerverwarming groter wordt. De vloerverwarming zal de ruimte sneller kunnen verwarmen door een lagere weerstand van de parketvloer. Het is overigens niet zo dat u bij massieve parketvloeren meer zal moeten stoken. Hout geeft alle warmte af, maar de tijd van warmte afgifte is bij massieve parketvloeren gewoon langer. Lees verder over vloerverwarming hier.